
STATE OF OHIO 
BEFORE THE STATE EMPLOYMENT RELATIONS BOARD 

In the Matter of 

Union of State, County & Municipal Workers of Ohio, 

Rival Employee Organization, 

and 

Ohio Council 8, American Federation of State, County and Municipal Employees, 
AFL-CIO, Local1746, 

Incumbent Employee Organization, 

and 

Cuyahoga County Department of Human Services, 

Employer. 

Case No. 96-REP-09-0201 

OPINION 

POHLER, Chairman: 

This representation case comes before the State Employment Relations Board 

("SERB" or "Board") upon exceptions and responses to exceptions to the Hearing 

Officer's Recommended Determination issued on October 24, 1997. For the reasons 

below, we find that the Petition for Representation Election filed by the Union of State, 

County and Municipal Workers of Ohio ("USCMWO") - seeking to sever the Social 

Service Worker 3s employed by the Cuyahoga County Department of Human Services, 

Division of Children and Family Services, from the deemed-certified bargaining unit of 

the department's employees - does not constitute an appropriate challenge and must 

be dismissed.1 

'The petition also sought to represent the Social Service Worker 4s, but the USCMWO 
subsequently indicated that it was no longer interested in representing Social Service Worker 4s. 



I. BACKGROUND2 

The Cuyahoga County Department of Human Services ("DHS") consists of three 

divisions: Children and Family Services, Entitlement/Employment Services, and Senior 

and Adult Services. Each division is managed by a Director who reports to the DHS 

Director. Ohio Council 8, American Federation of State, County and Municipal 

Employees, AFL-CIO, Local 1746 ("AFSCME"), has been the deemed-certified 

exclusive representative of a "wall-to-wall" bargaining unit of DHS employees since at 

least 1971. No other employee organization currently represents DHS employees. 

The classification of Social Service Worker 3 ("SSW3") has been included in the 

bargaining unit represented by AFSCME since 1971 and exists within each of the three 

divisions of the DHS. DHS employs approximately 550 SSW3s: approximately 

450-500 SSW3s work in the Division of Children and Family Services; approximately 31 

SSW3s work in the Senior and Adult Services division, and approximately 12 SSW3s 

work in the Entitlement/Employment Services division. 

SSW3s have served as officers and stewards of AFSCME since its inception. 

SSW3s employed by the DHS also have risen to become officers and department 

directors of Ohio Council 8, AFSCME, AFL-CIO. Since at least 1984, SSW3s have 

been members of AFSCME's negotiating committees and regularly have been 

appointed by AFSCME to serve on labor/management committees as well as internal 

AFSCME committees. In addition to processing numerous grievances each year on 

behalf of SSW3s, AFSCME has addressed concerns unique to the various DHS 

divisions through labor/management committees established for each of the respective 

divisions, as well as through the County's Office of Labor Relations. AFSCME has 

participated in labor/management meetings with the County's Office of Labor Relations 

for the purpose of dealing with issues specific to the Division of Children and Family 

Services. AFSCME also has engaged in discussions with the County's Office of Labor 

Relations concerning issues such as lateral transfers, environmental problems, and 

2Finding of Fact Nos. 4-8. 
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safety issues which specifically impact employees within the Social Service Worker 

classifications. In addition, under the terms of the Labor Agreement negotiated 

between AFSCME and DHS, effective July 1, 1996, employees within the SSW3 

classification received a 2% parity adjustment in addition to the negotiated general 

increase. 

II. DISCUSSION 

A. Section 4(A) Does Not Prohibit Severance from a Deemed-certified 
Bargaining Unit. 

Section 4(A) of Am.Sub.S.B. No. 133, 140 Ohio Laws, Part I, 336, 367 

[hereinafter Section 4(A)] provides in part as follows: 

Exclusive recognition through a written contract, agreement, or 
memorandum of understanding by a public employer to an employee 
organization whether specifically stated or through tradition, custom, 
practice, election, or negotiation the employee organization has been the 
only employee organization representing all employees in the unit is 
protected subject to the time restriction in division (B) of section 4117.05 
of the Revised Code. Notwithstanding any other provision of this act, any 
employee organization recognized as the exclusive representative shall 
be deemed certified until challenged by another employee organization 
under the provisions of this act and the State Employment Relations 
Board has certified an exclusive representative. 

In Ohio Council 8, AFSCME v. City of Cincinnati, 69 Ohio St.3d 677, 682, 1994 

SERB 4-37, 4-39 (1994) ("Ohio Council8") the Ohio Supreme Court held: 

Section 4 of Am.Sub.S.B. No. 133, therefore, was clearly 
"'designed to maintain the status quo in those public sector 
employer/employee collective bargaining relationships antedating April 1, 
1984."' State Emp. Relations Bd. v. Bedford Hts. (1987), 41 Ohio App.3d 
21, 23, 534 N.E.2d 115, 117, quoting In re Bedford Hts. (July 24, 1987), 
SERB 87-016, at 3-56. "It is clear from the emphasized language of 
Section 4 of the Act that the legislature intended that those bargaining 
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units in existence on October 6, 1983 [the effective date of Section 4], 
would remain intact." (Emphasis added \in original]). Univ of Cincinnati, 
Univ. Hosp. v. State Emp. Relations Bd. (1988), 42 Ohio App.3d 78, 81, 
536 N.E.2d 408,411. 

In Ohio Council 8, the Ohio Supreme Court did not discuss whether 

deemed-certified bargaining units could ever be altered or amended. When asked 

whether Section 4(A) deprived SERB of jurisdiction to consider a jointly filed petition to 

amend the composition of a deemed-certified bargaining unit, the Court held: 

[W]e note that the language of Section 4(A) of Am.Sub.S.B. No. 133 does 
not expressly protect the composition of the bargaining unit. Section 4(A) 
provides that the deemed certified unit shall remain deemed certified until 
challenged by another organization. * * * 

Though it is reasonable to conclude, as we did in Ohio Council 8, 
that the General Assembly intended to protect preexisting collective 
bargaining relationships from unilateral attack by employers, it does not 
necessarily follow that the General Assembly intended to forever freeze 
the composition of units extant on October 6, 1983. On the contrary, it is 
clear that Am.Sub.S.B. No. 133 and R.C. Chapter 4117 were passed in 
response to a widely perceived need to 'bring stability and clarity to an 
area where there had been none,' and to remove public employees from a 
position of 'second-class citizenship' by placing them on an equal footing 
with private employees. State ex ref. Dayton Fraternal Order of Police, 
Lodge No. 44 v. State Emp. Relations Bd. (1986), 22 Ohio St. 3d 1, 5, 22 
OBR 1, 4, 488 N.E.2d 181, 185. 

* * * 
* * * There is no indication, however, either in our opinions or in the 
legislative history of Am.Sub.S.B. No. 133, that the intent of the legislature 
was slavish adherence to the 1983 status quo. 

State ex ref. Brecksville Ed. Assn. v. SERB, 74 Ohio St.3d 665, 670, 1996 SERB 4-1, 

4-3 (1996) ("Brecksville") (emphasis added). 

In Brecksville, the Court found that the protections given to deemed-certified 

bargaining units were put in place in order to protect the preexisting collective 

bargaining relationships from unilateral attack by employers. Section 4(A) and Court 
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precedents are silent as to whether a group of employees could be severed from a 

deemed-certified bargaining unit by another employee organization. There must be a 

mechanism whereby a change in bargaining units can take place when circumstances 

so dictate. Such a mechanism is consistent with the Court's stated purpose of placing 

public employees on an equal footing with private employees. 3 If a severance is 

granted, the original bargaining unit will continue as a deemed-certified unit, just as the 

unit remains deemed-certified when a joint petition to amend is granted. 

B. The Proper Standard for Severing a Group of Employees from an Existing 
Deemed-certified Unit. 

The applicable standard by which to evaluate a severance petition is the 

standard set forth in In reState of Ohio, SERB 95-012 (6-30-95) ("State of Ohio"). In 

State of Ohio, supra at 3-92, we noted that unit structures are not etched in stone and 

that changes in units are inevitable and necessary. To that end, we adopted the 

following standard "for all severance cases" without making any distinction between 

whether the existing unit is Board-certified or deemed-certified: 

Where a petition for election is filed to sever a group of employees from 
an existing bargaining unit, the Board will allow such severance only if the 
petitioner proves that: 

1. Since the establishment of the existing unit, substantial 
changes have taken place in the classifications, job duties, 
working conditions, or other circumstances of the 
petitioned-for employees making the existing unit 
inappropriate or unworkable; or 

2. Since the establishment of the existing unit, substantial 
changes in circumstances have taken place showing the 
existence of a conflict of interest between the petitioned-for 

3Severance elections are permitted in the private sector in limited situations. See, e.g., 
Los Angeles Bonaventure Hotel, 235 NLRB 96, 97 L.R.R.M. 1453 (1978); NLRB v. Catalytic 
Indus. Maintenance Co. (CIMCO), 964 F.2d 513, 140 L.R.R.M. 2817 (5th Cir. 1992). 
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employees and other employees in the unit making the 
existing representation inadequate; or 

3. Since the establishment of the existing unit, substantial 
changes have taken place in the employer's operations or 
administrative structure making the existing unit 
inappropriate or unworkable; or 

4. The history of collective bargaining in the existing unit shows 
inadequate representation of the petitioned-for employees 
and disparity in the quality of representation provided to 
them as distinguished from that provided to the other 
employees in the unit4 

C. The Standard for Severing a Group of Employees from the Existing 
Bargaining Unit Has Not Been Met. 

In this case, the deemed-certified bargaining unit is a wall-to-wall unit of DHS 

employees. The USCMWO has petitioned for an election by only the SSW3s 

employed in the Division of Children and Family Services. If we construe the 

USCMWO's Petition for Representation Election as a severance petition, the petition 

cannot be granted. 

4/d. at 3-87. (emphasis added). 
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The record does not contain any evidence that the requisite "substantial 

changes" have occurred or that the history of collective bargaining in the unit shows 

inadequate or disparate representation. 5 The relationship between AFSCME, on 

behalf of SSW3s, and DHS has been constructive, orderly, and mutually beneficial. 

SSW3s have served as officers and stewards of AFSCME since its inception. In 

addition, since at least 1984, SSW3s have been members of AFSCME's negotiating 

committees and regularly have been appointed to serve on labor/management 

committees as well as internal AFSCME committees. AFSCME has filed and resolved 

numerous grievances on behalf of SSW3s. AFSCME also has engaged in discussions 

with the County's Office of Labor Relations concerning issues specifically impacting on 

employees within the Social Service Worker classification. 

Ill. CONCLUSION 

For the reasons above, we find that the Union of State, County and Municipal 

Workers of Ohio's Petition for Representation Election does not constitute an 

appropriate challenge to Ohio Council 8, American Federation of State, County and 

Municipal Employees, AFL-CIO, Local1746, the deemed-certified incumbent exclusive 

representative. Therefore, the petition must be dismissed. 

Gillmor, Vice Chairman, and Mason, Board Member, concur. 

5USCMWO stipulated that it could not meet its burden of proof under this standard. 
(Transcript, p. 6). 
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