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Case No. 96-REP-1 0-0239 

OPINION 

GILLMOR, Vice Chairman: 

This representation case comes before the State Employment Relations Board 

("Board") upon a Hearing Officer's Recommended Determination issued October 1, 

1997. No exceptions were filed, and the parties waived any exceptions. For the 

reasons below, we grant the Joint Petition for Amendment of Certification and amend 

the bargaining unit to reflect the exclusion of the Carpenter and Carpenter Foreman 

classifications from the existing deemed-certified, multi-craft unit. 

I. BACKGROUND1 

'Finding of Fact ("F. F.") Nos. 1-10 and 12. 
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The Cleveland Building and Construction Trades Council ("Council") is a 

federation of building and construction trade unions in the Greater Cleveland area. 

Until 1992, the Northeast Ohio District Council of United Brotherhood of Carpenters & 

Joiners of America ("Carpenters Union") was an affiliated union of the Council. In 

1992, the Carpenters Union disaffiliated from the Council over a dispute regarding the 

payment of dues. Although the Carpenters Union disaffiliated from the Council, its 

members employed by the Cuyahoga County Engineer ("Employer" or "Engineer") have 

remained in the deemed-certified bargaining unit represented by the Council. 

On October 24, 1996, the Council and the Engineer filed a Joint Petition for 

Amendment of Certification in accordance with Ohio Administrative Code Rule 

4117-5-01 (E)(1). In this petition, the Engineer and the Council jointly seek to exclude 

two employees, one in each of the classifications of Carpenter and Carpenter Foreman, 

from the existing bargaining unit. The Carpenters Union, the Council, and the 

Engineer all agree that the classifications of Carpenter and Carpenter Foreman should 

not remain in the multi-craft unit represented by the Council insofar as the Carpenters 

Union, whose members include the Carpenter and the Carpenter Foreman, is no longer 

affiliated with the Council. The Carpenter and the Carpenter Foreman also desire to 

be in a separate unit. The case was directed to hearing to determine which employee 

organization is the exclusive representative of the employees at issue, the Council or 

the Carpenters Union, and whether the proposed amendment is appropriate. 
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II. DISCUSSION 

Section 4(A) of Am.Sub.S.B. No. 133, 140 Ohio Laws, Part I, 336, 367, provides 

in part as follows: 

Exclusive recognition through a written contract, agreement, or 
memorandum of understanding by a public employer to an employee 
organization whether specifically stated or through tradition, custom, 
practice, election, or negotiation the employee organization has been the 
only employee organization representing all employees in the unit is 
protected subject to the time restriction in division (B) of section 4117.05 
of the Revised Code. Notwithstanding any other provision of this act, any 
employee organization recognized as the exclusive representative shall 
be deemed certified until challenged by another employee organization 
under the provisions of this act and the State Employment Relations 
Board has certified an exclusive representative. 

The Recognition Clause in the collective bargaining agreement, in effect from 

March 28, 1984 to March 28, 1987, stated: 

The Engineer agrees to recognize the Cleveland Building and 
Construction Trades Council as the sole and exclusive representative and 
bargaining agent for the purpose of collective bargaining in any and all 
matters relating to wages, hours or terms and other conditions of 
employment and the continuation, modification or deletion of an existing 
provision in a collective bargaining agreement. 2 

Thus, the Council is the deemed-certified exclusive representative of the multi-craft 

bargaining unit since it was so recognized by the Engineer on April 1, 1984. 

Hence, the remaining issue is whether to grant the joint petition to amend the 

2F.F. No.5. 
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unit by excluding the Carpenter and Carpenter Foreman classifications. The 

preliminary question is what standard should apply to severance cases where both the 

employer and the union are in agreement over the severance and where no question 

concerning representation exists. In In re State of Ohio, SERB 95-012 (6-30-95) 

("State of Ohio"), we established a severance standard where a Petition for 

Representation Election was filed to sever a group of employees from a Board-certified 

bargaining unit. The circumstances of State of Ohio also involved a question 

concerning representation and a dispute among three parties whether a group of 

employees should be severed from an existing unit and added into another existing unit 

with a different exclusive representative. These circumstances are not present in the 

case at issue. 

While we do not limit application of the State of Ohio standard only to its facts 

and circumstances,3 we do not find it applicable to situations where there is no dispute 

between the parties. The standard in State of Ohio was established to balance 

conflicting rights when the parties are in dispute. There is no need to balance rights 

that do not conflict or to attempt to resolve a nonexistent dispute. Where the parties 

have reached their own solution to their problem, their solution is agreeable to all of the 

parties, and their solution is not prohibited by statute, we do not need to set or apply a 

standard or test. "[J)oint petitions are fully consistent with the acknowledged legislative 

objectives of orderly and cooperative resolution of disputes, and with the policy interest 

of stability in labor relationships." State ex ref. Brecksville v. SERB, 74 Ohio St.3d 665, 

670, 1996 SERB 4-1, 4-3 (1996). Employers and unions should be warned, though, 

that joint petitions for amendment of certification cannot be used as a manipulative tool 

to exclude "undesired" employees from bargaining units; manipulative exclusions may 

bring about unfair labor practice charges, which the Board will carefully review. 

3The State of Ohio standard does apply to amendment of certification cases and to 
deemed-certified units, with possible modifications due to the unique structure of such units. 
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Employers also need to be aware that excluding employees from bargaining units may 

result in the creation of more bargaining units. 

In the case at issue, there is nothing in O.R.C. Chapter 4117 to prohibit the 

Board from granting the Joint Petition for Amendment of Certification as filed by the 

parties. The Council is the umbrella organization for craft unions where each 

employee is a member of its own craft union even though the Council is the exclusive 

representative of all employees in the unit. The Carpenters Union disaffiliated from the 

Council. Under these circumstances, it is sound policy to allow the carpenters, who 

desire to follow their own craft union, to leave the bargaining unit represented by the 

Council, where doing so is not prohibited by law and where all parties are in agreement 

on this outcome. Since the parties are in agreement on this outcome and it is an 

outcome that is not prohibited by statute, the State of Ohio standard does not apply, 

and the joint petition should be granted. 

Ill. CONCLUSION 

For the reasons above, we grant the Joint Petition for Amendment of 

Certification and amend the deemed-certified, multi-craft bargaining unit to exclude the 

classifications of Carpenter and Carpenter Foreman. 

Pohler, Chairman, concurs; Mason, Board Member, concurs in a separate 

opinion. 
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