STATE OF OHIO
_ © STATE EMPLOYMENT RELATIONS BOARD Stb 0PN 92 -0 0 8

.-""'"’\._ In the Hatter of
- ..Pﬁbf%chtilities Organization of Bowling Green,
Employee Organization,
and
Employees Association of Bowling Green,
Employee Organization,
and
City of Bowling Green,
Employer,
CASE HUMBERS: 90-REP-11-0299
90-REP-11-0300
OPINION

OWENS, Chairman:

The cases before us involve two employee organizations, each petitioning
for a senarate departmental unit in the city, and an employer, the City of
Bowling Green, objecting to these separate units as inappropriate and
arguing that one single unit combining the two departments is an appropriate
unit for bargaining. '

. L
- The issne, as properly stated by the hearing officer in his recommended

determination, was whether the bargaining units sought by the Employee

Organizations herein are appropriate pursuant to the provisions of Ohio
Revised Code (0.R.C) §41i7.06(8).

Implicit in his recommenced dismissal of the petitions is the
conclusion, never actually stated, that the individual departmental units

C sought by the Petitioners are not appropriate. We agree and offer this
o

comment.
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units: two in the Police Division; one in the Fire Mvision; and one in the
Electric Division of the Public Utilities Department, {Transcript p. 46)

The Employer testified that adding two additionaj units would force the
City to hire an additional labor re]atfons expert.  The Employer argued that
such an expense is unwarranted since there is no compelling justification
for separate units, The record also shows that there js an ongoing effort
by the City to integrate the Public Utitlities Department with the rest of
the city and that 4 Separate public utilitjes bargaining unit will undermine
the city's drive for integration,

Hence, in the specific situation of these cases the overriding
consideration of the effects of over%ragmentation, the efficiency of
operations and the administrative structure of the public employer Jead us

to the conclusion that the petitioned-for units are inappropriate.

As noted in oyr opinion in OCSEA Local 11 _and 0CB, SERB 92-007
(6-10-92), the factors of 0.R.C. §4117.06(8) must be weighed carefully to
determine whether @ particular unit jg appropriate,

Where overfragmentation may be avoided and administrative efficiency

increased through the combination of two eiployee groups across departmenta]

Tines, we believe that the smaller, single-department units are normally _

inappropriate.
IT,
As a matter of procedure, an employer who makes 4 showing that the
petitioned-for unit 1s inappropriate should be asked at the hearing to

propose an alternate unit which it deems appropriate and tq demonstrate that

'{l )
I




Opinion
Case Nos. 90-REP-11-0299 and 90-REP-11-0300
Page 3 of 4

the alternate unit is appropriate under the criteria set forth 1in
§4117,06(B).

Further, the hearing officer should ask whether the petitioner wishes to
proceed 1in any other unit if the unit petitioned for is found not
appropriate for the purposes of col]e&tive bargaining. If the petitioner
does not wish to go forward under such circunstances and the unit it seeks
is found inappropriate, then it {is proper for the hearing officer to
recommend that the petition be dismissed outright. 1f the petitioned-for
unit is found imappropriate and the petitioner does wish to proceed to an
election in an alternative appropriate unit, then it is proper for the
hearing officer to recommend that the Board direct an election in an
alternative unit, If the unit is 1argef than that petitioned for and the
petitioner's showing of interest is inadequate. then the petitiorer should
be given a reasonable time to submit an adaquate showing, Absent the
required showing, the hearing officer shall recommend dismissal of tne
petition to the Board.

Adherence to this practice, designed to finalize unit determinations in
one proceeding, will serve to avoid numerous filings of petitions for

various units and, thus, save the unnecessary expenditura of time and money

by the parties and by the agency in repetitive litigation as well as

frustration of pubiic employees exercising their statutory rights.

Pottenger, Vice Chairman concurs.

SHEEHAN, Board Hember concurring:
I concur with the majority's adoption of the hearing officer’s

recommendation but not for their reason. 1 concur because no exceptions

were filed. Historically, where no exceptions nhave been filed, this Board
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has allowed the hearing of ficer's recommendations to stand with respect to
unit and election determinations. In Re Ohio Attorney General, SERB 86-009
{3-6-86)

My disagreement with tne hearing officer's recommendation in the instant
case is not so much on the merits és on the direction he took in his
analysis and discussion and conclusions of law. While the hearing éfficer
properly identified the right issue, whether the petitioned-for units were
appropriate units for collective bargaining, this issue was not dealt with
at all in his ana'ysis. He dealt with a compietely different jssue, which
was whether the Employer's alternate unit was appropriate.

Moreover, there is no conclusion of law regarding the issue of this
case. Nowhere does the hearing officer conclude that the petitidned-for '
units were either appropriate or inappropriate. There is a conclusion of
taw that the employer's alternate unit is appropriate but that does not
include the appropriateness of the petitioned-for units. It is, therefore,
unclear to me how the hearing of ficer's recommendations can be upheld cn any
grounds other than for lack of exceptions.

1 concur completely with the majority's opinion concerning the proper

procedure to be followed 1in conducting hearings to determine the

appropriateness of bargaining units, However, I must stress again that the

first finding in & hearing should be whether the petitioned-for ynit is an
appropriate unit regardless of any other possible configurations, optidns
and alternate units. Only after a reasoned determination is made that the
petitioned-for unit §s not appropriate can other alternate units be

discussed. This is clearly the mandate as set forth in G.R.C. §4117.06,
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