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Erie County Board of MR/DD Employees Association/OEA/NEA, 

Employee Organization, 

and 

~rie County Board of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities, 

Employer. 

CASE NUMBER: 91-REP-03-0060 

DIRECTIVE AND OPINION 

Before Chairman Owens and Board Member Sheehan: September 5, 1991. 

Owens, Chairman: 

This case comes before the State Employment Relations Board <SERB> on an amended consent election agreement executed by the parties to this case, the Erie County Board of Mental Retardation and Developmental Disabilities <Employer> and the Erie County Board of Mental Retardation and Developmental Disabilities Employees Association <Employee Organization). 

The amended consent election agreement provides for a combined unit of both professional and nonprofessional employees and for the required two question ballot consisting of the unit or self-determination question and the representation question. The issue in this case is the order of the two questions on the ballot and, ultimately, ~he order in which the two questions will be tallied. 

The first question in the amended consent election agreement is the representation question - "Do you wish to be represented for purposes of collective bargaining by: Erie Co. Bd. of MR/DD Employees Assoc./OEA/NEA?" or "no representative?" The second question on the ballot is the unit determination question, which for professional employees is phrased: "Do you wish to be included with nonprofessional employees in a single unit for the purposes of collective bargaining?": and for nonprofessional employees is phrased: "Do you wish to be included with professional employees in a single unit for the purposes of collective bargaining?" 

For the following reasons the order of the questions on the ballot shall be reversed and the first question shall be the unit determination question while the second question shall be the representation question. 

At first blush it seems reasonable to first find whether the employees want to be represented at all, and only if they do to find whether they want to be included in a combined unit or whether they want two separate units. However, like in many other situations what might seem reasonable at first blush is not necessarily logical or sensible once it is considered more thoroughly. 
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It Is obvious that the determination of a bargaining unit is a 
prerequisite for conducting a representation election in that bargaining 
unit. Clearly in the absence of a description of the bargaining unit no 
representation election can take place since the determination of ~~ho is 
eligible to vote and whose vote should be counted Is based on the 
description of the bargaining unit. As a matter of fact in all single unit 
elections SERB first determines the bargaining unit and only then are 
elections conducted. Hhen SERB directs elections pursuant to a consent 
election agreement the unit is described in the consent agreement. When 
SERB directs an election pursuant to a hearing officer's recommended 
deter~ination the appropriate bargaining unit is described in SERB's 
direction to election. 

Ohio Administrative Code Rule 4117-5-06 states: 

A. l~henever an election is to be conducted, 
shall issue and serve upon the parties a 
election ~~hich shall contain the 
Information: 

the board 
notice of 
following 

Ill A description of the bargaining unit; .... 

Thus, prior to conducting an election there has to exist a description of 
the bargaining unit. In other words, the determination of the bargaining 
unit must precede the representation vote. 

If it Is so simple then why is there confusion? The reason is that in a 
situation where the proposed unit includes both professional and 
nonprofession~l employees Ohio Revised Code Section 4117.06 mandates that 
the process of determining the appropriate bargaining unit !nvolves a unlt 
determination vote by the employees. The employees themselves participate 
in the determination of the unit by voting on the issue of whether 
professional and nonprofessional employees want to be included in the same 
bargaining unit or in separate units. 

Under the principles stated above, the unit description has to be 
determined first. So. a vote should first be taken to determine whether tht: 
appropriate ur~itlsl is larel the combined unit or two separate units. Only 
once the description of the bargaining unitls) is !are) determined should 
SERB go on to conduct the representation election. 

HOiiever. to conduct two separate elections is expensive both In terms of 
money and wor:Z~;;9 time of the employees involved as well as SERB's staff. 
Thus the most efficient way to conduct these elections <both administra­
tively and financially) is to combine them on the same ballot. Having both 
questions -- the unit determination question and the representation question 
-- on the same ballot. though, does not alter the above-stated prlnriple 
that the determination of the bargaining unit has to precede the repre­
sentation election. The way we achieve both the efficiency needed and the 
proper procedure Is by having the hto questions on the ballot but making 
sure that the order of the tallying is such that a bargaining unit Is 
determined before the representation vote Is counted. 
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In short, where the employees vote on whether to include professional 

and nonprofessional emplvyees in the same unit as well as the question of 

representation, the order of tal~ying the ballots Is to first co~:1t the 

inclusions and exclusions and second, once the unit Is determined, to count 

the representation vote. The order of the questions or the ballot should 

correspond to the order in which they are tallied. 

In the case at issue, SERB directs an election to be conducted on 

September 27, 1991, pursuant to the terms of the Amended Consent Election 

Agreement ex.:~pt that the order of the qucst;ons on the ballot shall be 

reversed f<lr the r~a,. ~s stated above and also, the election shall be 

conducted at times and places to be determin.:d by the Acting Administrator 

of Representation in c0nsu1tation with the pHties so as to require the 

presence of only one SERB agent. 

As required by Ohio Administrative Code Rule 4117-5-07<A>, no later than 

September 17, 1991, the Erie County Board of Mental Retardation and Develop­

mental Disabilities shall serve on the Erie County Board of MR/DD Employees 

Association/OEA/NEA and file with the Board a rumbered, alphabetized 

election eligibility list containing the names and home addresses of all 

employees eligible to vote as of September 1, 1991. 

It is so directed. 

OWENS, Chai,-man, and SHEEHAN, Board Mpmber, concur. POTTENGER, Vice 

Chairman, absent. 

~.J(Jl~ 
DONOW£NS: CHAI RMA 

Hhile not conceding that Ohio Revised Code Section 119.12 applies in 

this instance, the Board hereby notifies you that an appeal may be perfected 

by filing 5 notice of appeal ~~ith the Board at 65 East State Street, 12th 

Flocr, Columbus, Ohio 43215-4213, and with the Franklin County Common Pleas 

Court within fifteen days after the mailing of the Board's d\rectlve. 

I certify that this document was filed and 

by certified ma i 1 on this /.2.'!:1J-.-- day of 

0552B 

each party 
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